Google+

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Arduino GR poster in 78th TIF


Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Arduino Yún’s – Hardware review

-----
 Αναμένοντας την επίσημη 1η κυκλοφορία του Arduino Yun στις 10 Σεπτεμβρίου θα κάνουμε μια μικρή εισαγωγή στις δυνατότητές του.
-----

Το Yun είναι μοναδικό στη μέχρι τώρα σειρά των Arduino, δεδομένου ότι ενσωματώνει μια "ελαφριά" διανομή Linux για να επαυξήσει την παραδοσιακή διεπαφή του μικροελεγκτή. Ενσωματώνει επίσης, WiFi και Ethernet, που του επιτρέπουν να επικοινωνεί με δίκτυα χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων shield. Οι 2 ξεχωριστοί επεξεργαστές του Yun και του Arduino, επικοινωνούν μέσω της βιβλιοθήκης Bridge, επιτρέποντας στον κώδικα του Arduino να στέλνει εντολές στο περιβάλλον γραμμής εντολών του Linux.

Εισαγωγή

Το Arduino Yun έχει το ίδιο φυσικό αποτύπωμα (διαστάσεις) με το Arduino Uno, αλλά συνδυάζει τον ATmega32U4 μικροελεγκτή (ίδιο με το Leonardo) και ένα σύστημα Linux που βασίζεται στο chipset Atheros AR9331. Επιπλέον, υπάρχουν ενσωματωμένες Ethernet και WiFi δυνατότητες. Ο συνδυασμός της κλασικής εμπειρίας προγραμματισμού σε Arduino και οι προηγμένες δυνατότητες του Διαδικτύου που παρέχονται από ένα σύστημα Linux κάνει το Yun ένα ισχυρό εργαλείο για την επικοινωνία με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Intenet of Things).

Η διάταξη των I/O pins του
Yun είναι ίδιες με αυτές του Arduino Leonardo συνεπώς το Yun είναι συμβατό με τα περισσότερα shields που έχουν σχεδιαστεί για Arduino.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να ανεβάσετε κώδικα ασύρματα στο Yun. Μπορείτε φυσικά να ανεβάσετε κώδικα στο Yun μέσω USB όπως ακριβώς θα κάνατε με το Leonardo.


Συνδεσιμότητα 

Το Yun έχει δύο ξεχωριστές διασυνδέσεις δικτύου:

  • 10/100 Mbit/s Fast Ethernet
  • IEEE 802.11 b/g/n συμβατό πρότυπο 2.4GHz WiFi interface με υποστήριξη WEP, WPA και WPA2 κρυπτογράφηση. 
Το WiFi μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ένα σημείο πρόσβασης (AP). Στη λειτουργία AP οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα WiFi μπορεί να συνδεθεί άμεσα με το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί από το Yun. Το Yun σε αυτή την κατάσταση (AP) δε μπορεί να συνδεθεί με το Διαδίκτυο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα κομβικό σημείο για μια ομάδα ασύρματων (WiFi enabled) αισθητήρων.

Γενικότερα, η διασύνδεση του Arduino με τις υπηρεσίες Web αποτελεί πρόκληση λόγω περιορισμών μνήμης. Το Linux περιβάλλον του Yun απλοποιεί τα μέσα για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαδικτύου με τη χρήση πολλών, αν όχι των ίδιων εργαλείων που θα χρησιμοποιούσατε στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να εκτελέσετε πολλές εφαρμογές τόσο σύνθετες όσο χρειάζεστε, χωρίς να "ζορίζετε" το μικροελεγκτή ATmega.


Για να σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε εφαρμογές που μπορούν να συνδεθούν με δημοφιλείς διαδικτυακές υπηρεσίες, έχουμε συνεργαστεί με την Temboo, μια υπηρεσία που απλοποιεί την πρόσβαση σε εκατοντάδες από τα πιο δημοφιλή APIs στο ίντερνετ. Η Temboo βιβλιοθήκη έρχεται με το Yun, γεγονός που καθιστά εύκολο να συνδεθεί με μια μεγάλη ποικιλία από online εργαλεία.


Σύνδεση μεταξύ των δύο επεξεργαστών

Η βιβλιοθήκη Bridge του Yun επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των δύο επεξεργαστών, που συνδέει το σειριακή θύρα του AR9331 με τη Serial1 στο 32U4 (D pins 0 και 1). Η σειριακή θύρα του AR9331 παρέχει πρόσβαση στην κονσόλα (aka το περιβάλλον γραμμής εντολών ή CLI) Linux για την επικοινωνία με τον 32U4. Η κονσόλα είναι ένα μέσο για τον πυρήνα του Linux για την έξοδο μηνύματων προς το χρήστη αλλά και για να λαμβάνουν είσοδο εντολών από το χρήστη. Είναι επίσης δυνατό να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε τις δικές σας εφαρμογές χρησιμοποιώντας το Bridge.Το ολοκληρωμένο ATmega32U4 μπορεί να προγραμματιστεί από το AR9331 αποστέλλοντας ένα κομμάτι κώδικα (sketch) μέσω του WiFi interface του Yun. Ο κώδικας θα μεταφερθεί στο AR9331, και η διανομή Linux θα προγραμματίσει τον ATmega32U4 μέσω του διαύλου SPI, μιμούμενοι την τεχνική προγραμματισμού AVR ISP. 
Θέματα τροφοσοδίας
Το Yun μπορεί να τροφοδοτηθεί μέσω του microUSB, το pin Vin, ή την προαιρετική Power Over Ethernet (PoE) μονάδα. Κατά την ενεργοποίηση αν το pin Vin, θα πρέπει να παρέχετε τάση 5VDC. Σημαντικό το γεγονός ότι δεν ενσωματώνεται ρυθμιστής τάσης για υψηλότερες τάσεις.

Linux OS

Το Yun "τρέχει" μια έκδοση της διανομής OpenWrt Linux που ονομάζεται Linino. Η ενσωματωμένη μνήμη flash 16MB που περιέχει το Linux έχει μια πλήρη εγκατάσταση της Python και το διαχειριστή πακέτων (package manager) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εγκαταστήσετε πρόσθετο λογισμικό. Το AR9331 έχει 64 MB DDR2 RAM διαθέσιμα, παρέχοντας τα μέσα για να εκτελεί πολύπλοκα καθήκοντα όπως την εκτέλεση ενός web server ή streaming βίντεο από μια κάμερα. Μπορείτε να επεκτείνετε τη μνήμη αποθήκευσης με την προσθήκη μιας microSD κάρτας ή ένα USB flash. Αρκεί να τα αρχεία να συμπεριλαμβάνονται σε εναν κατάλογο με το όνομα "Arduino" στο επίπεδο ρίζας (root) της συσκευής αποθήκευσης, οπότε θα αναγνωρίζονται αυτόματα από τον Yun.

USB Host 

Η Yun έχει μια θύρα υποδοχής USB που συνδέεται με το AR9331. Μπορείτε να συνδέσετε περιφερειακές συσκευές USB, όπως κάμερες, memory sticks ή joypads σε αυτή την είσοδο. Σε γενικές γραμμές, το Linux έχει προγράμματα οδήγησης που περιλαμβάνουν τις πιο κοινές συσκευές όπως μαζικής αποθήκευσης ή ποντίκια και πληκτρολόγια. Για πιο ειδικές συσκευές όπως κάμερες, θα χρειαστεί να αποταθείτε στις προδιαγραφές της συσκευής για να βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης. Δεδομένου ότι η θύρα USB είναι συνδεδεμένη με το Linux επεξεργαστή, δεν είναι άμεσα προσβάσιμο από τον κώδικα στο 32U4.

[ελεύθερη μετάφραση από το Arduino.cc  blog]

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Google Developers Group Thessaloniki - 78th TIF 7-15 Sept. 2013


Google Developers Group

Μια πύλη στον θαυμαστό κόσμο της Google,
στα εργαλεία και την τεχνολογία της κορυφαίας εταιρείας,
ανοίγει η 78η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ΔΕΘ-Helexpo θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Inno-tech το Google Developers Group Thessaloniki Playground,  όπου θα συμμετάσχει η κοινότητα των προγραμματιστών της Google (Google Developers Group) και εκεί θα έχουν την δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες τα τελευταία τεκταινόμενα στον χώρο των νέων τεχνολογιών.

Εφαρμογές όπως τα Google maps, το chrome, εφαρμογές android, το Google drive και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη «βιομηχανία παραγωγής νέων ιδεών» της Google θα παρουσιαστούν στο  εντυπωσιακό αυτό “Playground”.

Στο πλαίσιο αυτό η νότια πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε Google Developers Gate, «φορώντας» τα χρώματα και τα logos των γνωστότερων εργαλείων του κορυφαίου παίκτη του διαδικτύου.

Πέρα όμως από τα επιτεύγματα της Google, το “Playground” των Google Developers Group θα αποτελέσει σημείο συνάντησης με υποψήφιους συνεργάτες-προμηθευτές από όλη την Ελλάδα και από τους προσκεκλημένους διεθνείς επισκέπτες, που έχουν να προτείνουν τις δικές τους ιδέες στην κοινότητα της Google για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των προϊόντων/υπηρεσιών τους.



Official Hashtags for Thessaloniki
o  #GDGThess 

Official contact email for info
GDG.Thessaloniki@gmail.com